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NDE Layoff Q&A 

 
 

Layoff Decisions, Notifications and Time Frames  (This section applies to 

both bargaining- and Rules-covered personnel) 
 
Q1. How are the determinations made about which employees are selected for layoff? 
 
A1. Positions will be identified for layoff on the basis of reduced funding and service priorities 

of the Department.  Unless specific programs or services are specifically cut, the 
Commissioner will make decisions about the programs, services and staffing that will be 
reduced in accordance with §16.2 of the NAPE Agreement and Chapter 12 of the NDE 
Personnel Rules.  

 
Q2. When and how will employees be notified if they are to be laid off? 
 
A2. Once a layoff plan is created, the Agency must meet with NAPE/AFSCME to discuss the 

plan (for NAPE covered employees to be laid off).  Once that happens, the Agency will 
notify the affected employee(s) holding bargaining positions in writing as soon as they are 
formally identified for layoff, but not less than 30 work days in advance of the layoff date, 
unless the emergency layoff provisions in §16.7 apply.  There are no specific timelines for 
layoff notifications for Rules-covered personnel. 

 
Q3.  What information will be provided to employees in the layoff notice? 
 
A3. The layoff letter will include the following type of information: 

 Reason for layoff; 

 Effective date of layoff; 

 Layoff procedures and rights under the NDE-NAPE/AFSCME 
bargaining agreement or NDE Personnel Rules, as applicable; 

 Vacancies for which the employee may be eligible as well as the 
  job descriptions for those vacancies; 

 Bumping procedures, if applicable (if there are no vacancies for 
which the employee may be eligible); and 

 EAP information 
 
Q4. If the budget bill is passed late in the legislative session so as not to allow 

adequate time to follow the typical timelines for layoff notice for bargaining 
personnel, what will happen? 

 
A4. If the agency receives official notice of a funding reduction (e.g., the budget bill is passed 

by the Legislature and signed by the Governor), which is effective in less time than would 
allow for the procedures in sections 16.3 and 16.4 of the Agreement to be followed, (i.e. 
insufficient time to draw up a layoff plan, have the advance meeting with NAPE, and then 
have the layoff notices provided to affected employees 30 workdays in advance of the 
layoff), and layoffs are determined to be needed by the effective date of the budget bill, 
the Department would proceed under “Emergency Layoff Provisions” per section 16.7 of 
the bargaining agreement.  Affected employees will be notified as soon as practicable. 
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Transfer in Lieu of Layoff   (This section applies to both bargaining- and Rules-

covered personnel) 
 
Q5. How does the transfer option work? 
 
A5. Subsequent to providing a formal layoff notice, the Agency will provide the employees to 

be laid off information about vacant positions available for transfer, including an indication 
of those for which they appear to meet qualification requirements.  These positions would 
not have to be posted per §11.A6 of the bargaining agreement.  However, all other HR 
and fiscal procedures must be followed as if the position were to be posted. 

 
Q6. How is it determined whether a laid off employee “satisfies the required 

qualifications as determined by the Agency” in order to be considered for transfer 
to a vacant position in lieu of layoff? 

 
A6. The education and work experience qualifications of the employee wishing to transfer 

must meet the minimum qualifications of the position as documented on the current 
classification specification and/or the job posting. “Preferred” qualifications are not 
normally considered in making the determination.  In consultation with the General 
Counsel and HR Offices, and to the extent needed, with the LC or immediate supervisor 
of the position at issue, the Commissioner makes the final decision as to whether or not 
an employee satisfies the qualification requirements of a position considering all relevant 
factors. 

 
Q7. What happens if more than one laid off employee elects to transfer into a vacant 

position? 
 
A7. Per §16.5B of the bargaining agreement and Chapter 12, §005.02 of the NDE Personnel 

Rules, the selection will be made based on seniority.  If more than one laid off employee 
elects to transfer into a vacant position, the selection will be made based on seniority.  In 
determining the priority of transfers, those in the same geographical area (i.e., within 60 
miles) will be given priority over those in a different area. 

 
Q8. How is seniority determined? 
 
A8. Seniority is determined based on the agency service date or agency adjusted service 

date.  In other words, seniority is based only on service to NDE; other state service is not 
considered.  The amount of time spent in a particular NDE position or classification is not 
considered; overall years of NDE service is the critical factor. 

 
Q9. If multiple individuals expressed interest in transferring into the same vacant 

position, and the most senior employee takes it, what options are available to the 
others? 

 
A9. The other employees may be considered for transfer to other positions for which they 

satisfy the required qualifications.  If there are none, the employees could exercise their 
bumping rights. 
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Q10. What is a partial layoff?  What options does an employee have if a partial layoff 
occurs? 

 
A10. A partial layoff means that a percentage of the employee’s FTE has been de-funded.  For 

example, if an employee’s salary is funded by multiple funding streams and funding for 
one of them ends, it could result in a partial layoff based on the percentage of FTE 
supported by the funding source.  In this case, the employee would have the same 
options as an employee laid off in whole (i.e., exercise transfer or bumping rights as 
applicable).  Additionally, the employee may elect to be retained at the reduced FTE.   

 
Q11. What happens when there are no vacant bargaining positions for which a 

bargaining employee is eligible to transfer? 
 
A11. If there are no vacant bargaining unit positions available for bargaining employees to 

transfer into, the employee may exercise bumping rights if any exist (i.e., if there are any 
less senior employees that occupy a position for which they are qualified that is in their 
same classification). 

 
Q12. If a bargaining employee declines an opportunity to transfer to another position in 

lieu of layoff, can bumping rights still be exercised? 
 
A12. No, if there is a vacant bargaining unit position for which the employee satisfies the 

qualification requirements as determined by the Agency, but the employee refuses the 
transfer opportunity(ies), the employee may not then exercise their bumping rights.  See  
Section 16.6 of the bargaining agreement, which provides that employees can bump “if 
no transfer positions were available.”  (Rules-covered personnel do not have bumping 
rights.) 

 
Q13. Can a bargaining employee transfer into a vacant fixed term position in lieu of 

layoff? 
 
A13. Fixed term positions are not subject to the provisions of Article 16 in the bargaining 

agreement, which provides the procedures and requirements for layoffs.  Therefore, a 
vacant fixed term position for which an employee is qualified is not one that an employee 
must take to avoid layoff.  An employee could instead elect to exercise bumping rights as 
to any existing positions in his/her same classification for which (s)he are qualified and 
which are held by a less senior employee.  However, a qualified employee could choose 
to apply for the vacant fixed term position at his/her discretion. 

 
Q14. Will hiring supervisors of vacant positions be notified of the specific individuals 

who have been told that they qualify for a transfer to a vacant position in lieu of 
layoff? 

 
A14. Hiring supervisors of the vacant positions will only be informed that one or more 

employees have been notified that they qualify for their position. 
 
Q15. If an employee transfers to another position in lieu of layoff, or is laid off, will (s)he 

be notified of a fixed term vacancy? 
 
A15. If a fixed term position is posted after an employee transfers to another position in lieu of 

layoff, or is laid off, the employee will be notified if the vacancy is in the same 
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classification series (job family) as the position previously held and (s)he satisfies the 
required qualifications as determined by the Agency per §16.8B of the bargaining 
agreement or Chapter 12, §006.02 of the NDE Personnel Rules.  If a fixed term position 
is accepted, it must be understood that fixed term positions do not have bumping rights.  
Also, fixed term positions covered by the bargaining agreement are not subject to any of 
the other terms of Article 16 of the Agreement (the Article addressing layoffs and recall).  

 
Q16. If an employee exercises transfer rights, what are the salary implications? 
 
A16. If an employee transfers to another position in the same classification or paygrade, the 

salary will not be affected. 
 
Q17. What happens if an employee transfers to a vacancy in lieu of layoff and the 

funding source for the vacancy is inadequate to meet the current salary level? 
 
A17. Bargaining personnel.  The bargaining agreement provides that if an employee transfers 

to a vacant bargaining-covered position to avoid being laid off, IF that position is in the 
same classification or paygrade as the position the employee held that is the subject of 
the lay-off notice, then the transfer is to be done “so as to effectuate no loss in pay”.  If 
that pay is such that the existing funding cannot sustain that, the LC should immediately 
consult with Finance and HR.  In some cases, additional layoffs or other measures to 
support such moves may be needed as a result. 

 
 Rules personnel.  The NDE Personnel Rules (Ch. 12, §005.04) state that an employee 

who transfers to another position in the same classification shall be transferred “so as to 
effectuate no loss in pay”.   

 
 

Bumping (This section applies only to bargaining personnel.) 

 
Q18. Are bumping rights available to all NDE employees? 
 
A18. No.  Bumping rights are available only to those employees covered by the NDE-

NAPE/AFSCME bargaining agreement, with the exception of fixed term employees. 
 
Q19. How does bumping work? 
 
A19. Per §16.6 of the bargaining agreement, “Based on seniority, those employees may bump 

into the non-vacant position held by the least senior employee in the same classification, 
for which that employee satisfies the qualification requirements, as determined by the 
Agency, if no transfer positions were available per Section 16.5.  However, if the least 
senior employee’s permanent duty station is not in the same geographical area (i.e., 
within sixty [60] miles) of the laid off employee’s permanent duty station, the laid off 
employee may elect to bump into the non-vacant position held by the least senior 
employee in the classification within the laid off employee’s geographical area.” 

 
Q20. Can a permanent employee bump into a fixed term position? 
 
A20. No.  Fixed term positions are excluded from the provisions of Article 16 of the bargaining 

agreement.  Therefore, a permanent bargaining employee may not bump into an existing 
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and occupied fixed term position and displace the fixed term employee that holds it.  
Rules-covered employees do not have bumping rights. 

 
Q21. If a position is funded by a mix of state and federal funds (e.g., 50% state, 50% 

federal), can an employee be laid off for a portion of their FTE?  If so, would 
transfer or bumping rights apply? 

 
A21. An employee could be laid off for a portion of their FTE (e.g., the .50 FTE that is state-

funded.)  An employee who is “partially laid off” would have transfer and bumping rights, 
as applicable, just as an employee who laid off at 1.0 FTE. 

 
 

Recall and Re-employment  (This section applies to both bargaining- and Rules-

covered personnel) 
 
Q22. What’s the difference between “recall” and “re-employment”? 
 
A22. Employees who are recalled either return to their previously eliminated position (e.g., 

Program Specialist I) or take a vacancy in the same job family subsequent to being laid 
off (e.g., Program Specialists I-IV).  Re-employment occurs when there is a vacancy after 
layoff and there are no persons laid off, or transferred in lieu of layoff, who held a position 
in the job family of the vacancy at the time the layoff began. 

 
Q23. If an employee accepts a transfer in lieu of layoff, and the original position held is 

later restored, does the employee have priority recall as a laid off employee? 
 
A23. Yes per §16.8B of the bargaining agreement and Chapter 12, §006.02 of the NDE 

Personnel Rules. 
 
Q24. If an employee transfers in lieu of layoff and another position is created in the 

classification series (i.e., job family), is the employee eligible for recall? 

A24. Yes per §16.8B of the bargaining agreement and Chapter 12, §006.02 of the NDE 

Personnel Rules. 

Q25. If an employee transfers in lieu of layoff and another position is created in the job 

family, is the employee eligible for recall? 

A25. Yes; §16.8B specifically mentions procedures for recall when a vacancy is created in the 

same classification series.  Note that employees are recalled in reverse order, in groups 

of five. 

 
Q26. If a bargaining employee bumps into another position, what recall and re-

employment rights are available to the employee who bumped into a position? 
 
A26. After an employee exercises bumping rights, a recall notification is received only when a 

position previously eliminated is restored (per §16.8A of the bargaining agreement).  The 
employee occupying the position at the time of reduction in force has the first recall 
priority.  The employee has ten work days following the date of notification to accept or 
refuse the recall by providing written notice to NDE.   
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 An employee who exercised bumping rights and later applies for a posted position is 

subject to the same hiring procedures as other applicants.  The employee would compete 
against all other applicants and NDE has the right to hire the most qualified applicant.   
Please note that §11.1B of the bargaining agreement stipulates that the employee would 
be subject to the same salary range that was identified on the posting for all applicants. 
Employees are not entitled to retain their current salary if they accept the offer to fill the 
vacancy. 

 
Q27. How is the hiring salary determined when an employee is recalled or re-employed? 
 
A27. A lower classification than previously held as a result of recall from layoff  or re-

employment will be based on the salary rate in effect at the time of layoff and the 
demotion rates as set forth in §11.3B of the bargaining agreement and Chapter 6, §004 of 
the NDE Personnel Rules. 

 
Q28. When does “re-employment” apply? 
 
A28. Re-employment occurs when there is a vacancy and there are no persons laid off or 

transferred in lieu of layoff who held a position in the classification series at the time layoff 
began.  All laid off employees are notified of the vacancy and the qualifications required 
to hold the position.  If a laid off person is interested in the vacancy, they have 10 
calendar days following receipt of notice to apply for said position.   

 
Q29. What is the time period in which recall and re-employment rights are in effect?  

What happens after their expiration? 
 
A29. Recall and re-employment rights are in effect during the 12-month period following layoff 

or transfer in lieu of layoff.  When the 12-month period expires, employees no longer will 
receive notice of vacancies and hiring rates would be the same as for any other applicant. 

  
Q30. Can an employee waive their rights to receive recall and re-employment notices? 
 
A30. Employees may waive their rights to receive recall and re-employment notices by 

providing a written statement to the NDE Human Resources Office. 
  
Q31.  When a bargaining vacancy occurs during the twelve month period following 

layoffs, must the position be posted? 

A31. A position is posted during this twelve month period only when there are no persons laid 

off or transferred in lieu of layoffs who held a position in the classification series at the 

time layoff began. 

 

 

 

 

 

 

Probation 
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Q32.  If an employee transfers to another position in lieu of layoff, or bumps into another 

position, is (s)he placed on probation? 

A32.  Section 11.6 of the bargaining agreement and Chapter 5, §004 of the NDE Personnel 

Rules state that when an employee accepts a new position, whether because of applying 

for a different position, receiving a promotion, a lateral transfer, or demotion, the 

employee is placed on secondary probation. 

 

Resources 

 
Q33. What resources are available to employees who are laid off? 
 
A33. The following resources are available on Inside NDE: 

 Current job listings for: 
o The State of Nebraska 
o University of Nebraska System 
o State College System 

 Links to other job opportunity websites 

 Employment seeking skills information (e.g., interviewing skills, resume tips) 

 The Employee Assistance Program (EAP) is also available to assist laid off 
employees and their family members.  Contact EAP at (402) 354-8000 or (800) 
666-8606 or check out their website at www.BestCareEAP.org.  EAP services are 
available at no charge to the employee through the end of the month in which 
(s)he ends employment.  However, the employee may elect to continue EAP 
benefits at a cost of $1.28 per month through COBRA. 

http://www.bestcareeap.org/

